Brukspatron Tomas Funck

Brukspatron, borgare, riksdagsman. Blev 64 år.

Far: Hans Funck
Mor: Anna Schultz

Född: 1580-12-20 Stralsund, Tyskland 1)
Död: 1645-11-02 Stockholm (AB) 1)


Familj med Margareta Depken (- 1678)

Vigsel: 1618 1)

Barn:
Simon (d.ä.) Funck (>1620 - 1690)


Noteringar
Inkom till Sverige och blev borgare och handelsman i Stockholm samt ägare av Garpenbergs bruk i Garpenbergs socken, och Lövåsens bruk i Stora Skedvi socken, båda i Kopparbergs län samt Riddarhyttans (Skilå) bruk i Västmanlands län.
(Riddarhusets stamtavlor)

Gift 1:o 1615-03-10 med Margareta Bratten, dotter av vinhandlaren i Stockholm Henrik Bratten. Gift 2:o 1618 med Margareta Depken, död 1678 på Avestafors i Avesta socken, Kopparbergs län och begraven i Stockholms Storkyrka, dotter av borgaren i Västerås Simon Simonsson Depken och Kerstin Christoffersdotter. Gift 3:o med Agneta Backman.

Barn:
* Albrecht Funck till Funkhammar vars dotter Brita gifte sig med Peter Petersson (Nohlanvähr)
* f 1630-12-17 adlades Funck. Mineralog och borgmästare. Även han gifte sig med en dotter till Borgmästaren Hans Hansson.
* Tomas Funck, död 1677, Lummelunda, Gotland.

Svenskt Biografiskt Lexikon säger bl a följande om släkten Funck:

Funck, släkt, härstammande från Hans F, som 1575 fick burskap i Stralsund. Dennes son Thomas F (1580-1645) uppges i sina personalier efter föräldrarnas tidiga frånfälle ha blivit omhändertagen av sin äldre broder Hans F, som var buntmakare (körsnär) i Anklam och lärde honom sitt hantverk. Enligt samma källa var Thomas F 1607 15 borgare i Västerås och efter vistelse i Lübeck bosatt i Sthlm från 1618. Där fick han burskap 1625, och följande år köpte han flera stenhus. Thomas F tillhörde även borgerskapets äldste och var kyrkvärd samt vid riksdagarna 1627, 1629 och 1633 en av stadens representanter i borgarståndet. År 1629 var han en av arrendatorerna av utrikes tullen.
Thomas F lånade ut pengar till arrendatorerna av Garpenbergs kopparbruk (Kopp) Otto Henrik Schmidt och Jonas Rollenhagen för att de skulle kunna fortsätta gruvdriften, och då de ej kunde återbetala lånet, övertog han bruket vid mitten av 1630-talet. Här investerade han stora delar av sin förmögenhet på nya anläggningar och lyckades på detta sätt göra Garpenberg till det tredje kopparverket i riket,även om det förblev obetydligt i jämförelse med Stora Kopparberget vid Falun, vars produktion var mångdubbelt större,och Nya Kopparberget i Ljusnarsberg (Vm), vars produktion var nästan dubbelt så stor som Garpenbergs. År 1637 övertog Thomas F även arrendet av Lövåsens silververk i Stora Skedvi (Kopp), där han satsade så mycket kapital och arbete, att det vid arrendetidens slut 1643 transporterades på honom som hans egendom.
Sedan Thomas F:s första hustru, en vinhandlardotter från Lübeck, dött jämte deras enda barn, hade han gift om sig med en dotter till den i Sthlm husägande västeråsborgaren
Simon Depken (Döpken) d ä (bd 11), en av Sveriges rikaste affärsmän. I detta äktenskap
fick han bl a de fyra sönerna Simon, Albrekt, Thomas och Johan, av vilka Simon, Albrekt och Johan gifte sig med döttrar till den förmögne sthlmsborgmästaren och riksdagsmannen Hans Hansson, som också blev svärfar till räntmästaren Börje Cronberg (bd 9).



Källor
 1) Ointrod adel Schlegel och Klingspor



<< Startsida
Skapad av MinSläkt 3.4, Programmet tillhör: Fredrik Åhlander