Generalmajor Bastian Bonnat

Död: 1612


Familj med Margareta Jostdotter (- 1628)

Barn:
Catharina Regina Bonnat (- 1686)


Noteringar
Hovstallmästaren hos konung Gustaf II Adolf och generalmajor.
Margareta var hans andra fru och moder till Catharina Regina.
(Källa: Elgenstierna)

Han tycks ha kommit i svensk tjänst 1594 då han engagerades någonstans i norra Europa av hertig Gustaf af Sachsen Lauenburg, när denne var på hemväg till Sverige från sin kavaljersresa. Efter 1597 knöts Bonnat till Karl XI:s hovstat och avancerade till övervaktmästare (generalmajor). Han förlänades 1611 en rad egendomar i Sörmland.
Bastian Bonnat blev hovstallmästare hos Gustaf II Adolf och dog möjligen omkring 1620. Under åtminstone en period av sitt liv bodde han på Abbotnäs i Floda, Sörmland.
Han var gift första gången med en hittills okänd dotter till Lars Vestgöte, som var ståthållare (landshövding) i Nyköping och levde ännu säkert 1599.
Den 13 augusti 1620 har Bastian Bonnat i Helsingborg skrivit och undertecknat ett bevarat brev som bl a visar att han sannolikt talade svenska med tysk brytning. Brevet handlar om pengar han måste växla för att fullgöra ett uppdrag åt kungen.
Bonnat lär också ha haft en son med exakt samma för- och efternamn, som dog i krigstjänst utomlands, okänt när och var.

Källor: Elgenstierna och handlingar i Riksarkivet.

Hade sönerna kaptenen Lars, Johan och Ryttmästaren Bastian Bonnat och döttrarna Juliana (gift med Gustaf Göransson Gyllenstierna till Lundholm), Catharina och Anna Margareta (gift med Paul Wuddh).

von Warnstedt hävdar att en sonson till d. ä. även hette Bastian och avlider senast 1632, före sin fader. Spekulationer på anbytarforum kan leda till att det är sonen eller sonsonen Sebastian Bonnat som egentligen är gift med Margareta Jostdotter.
<< Startsida
Skapad av MinSläkt 3.4, Programmet tillhör: Fredrik Åhlander