Storfurste Jaroslav I "Den Vise" Svatoj av Ryssland

Storfurste av Kiev ca 978-1015. Blev ca 76 år.

Far: Storfurste Vladimir I den Store av Kiev (~949 - 1015)
Mor: Östromersk Prinsessa Anna (Porphyrogenita) av Bysans (963 - 1011)

Född: omkring 978
Död: 1054-02-20


Familj med Storfurstinna Ingegerd "Heliga Anna av Novgorod" Olofsdotter av Sverige (~1001 - 1050)

Vigsel: 1019

Barn:
Izyaslav I av Kiev (1025 - 1078)
Usevolod Jaroslawitsch (1030 - 1093)
Elisabet (Ellisif) av Kiev (~1032 - ~1070)
Anna av Kiev (1034 - )


Noteringar
"Vladimir den vise av Gårdarike". Efter faderns död kämpade han med sina bröder om tronen, sökte stöd i Sverige. År 1036 erkändes han som härskare över större delen av Ryssland.

Barn: Bland annat Anna som gifte sig med den franske kungen Henrik I. Elisabeth som gifte sig med Harald Hårdråde. Anastasia som gifte sig med Andreas I av Ungern.

Jaroslav "den vise", ca 978-1054, storfurste i Kiev (1019-54), son till Vladimir I "den store".
Efter dennes död 1015 kämpade Jaroslav länge med sina bröder om tronen, och sökte stöd i Sverige. Han erövrade med vikingars hjälp Kiev 1019. Efter att ha besegrat sin äldre bror, Sviatopolk, som efterträdde fadern, blev Jaroslav storfurste i Kiev.

Jaroslav var en skicklig statsman, som konsoliderade makten och inflytandet över Kievs Rus. Han återerövrade delar av dåvarande Polen från polackerna, som hade fått landsdelen av Sviatopolk för sitt stöd till denne. Jaroslav. Efter att ha besegrat uppror från Litauen och Finland 1036, erkändes han som härskare över största delen av Ryssland.

År 1043 organiserade han det sista ryska fälttåget mot Konstantinopel.

Jaroslav uppmuntrade utbildning, stiftade lagar och byggde storartade byggnader och kyrkor. År 1039 grundlade han patriarkatet i Kiev.

Sju söner och tre döttrar är kända från Jaroslavs och Ingegerds äktenskap. Sönerna hette Ilja, Vladimir, Zjaslav, Svjatoslav, Vsevolod, Igor och Vjatjeslav.

Jaroslav och Ingegerd (hennes ryska namn var Irina), stod i nära kontakt med de stora dynastierna i Europa genom sina döttrars giftemål: av döttrarna blev en, Elisabet, gift med alla tiders kanske största norska viking, Harald III "hårdråde", en gammal vapenbroder till Jaroslav, en andra dotter, Anastasia, gifte sig med Ungerns blivande kung Andreas I.

Den tredje dottern, Anna, gifte sig med Henrik I av Frankrike, en av de första i den så kallade kapetingska ätten. När Anna kom från Kiev till Frankrike väckte hon sensation genom sin bildning, hon kunde nämligen läsa och skriva, det kunde inte de andra kvinnorna vid det franska hovet.

Ättlingar till kapetingerna regerar än i dag i Europa. Kung Juan Carlos i Spanien är, om man räknar på detta sätt, en av Jaroslav och Ingegerds sentida ättlingar liksom storfursten Jean av Bourbon-Parma, Luxemburgs nuvarande regent.

Innan sin död delade Jaroslav sitt rike mellan sina söner och utnämnde den äldste, Zjaslav, till storhertig i Kiev. De andra sönerna befalldes att lyda Zjaslav, som de hade lytt fadern, men inbördeskrig blev följden.
<< Startsida
Skapad av MinSläkt 3.4, Programmet tillhör: Fredrik Åhlander