Jarl Ragnar (Lodbrok) Sigurdsen

Blev ca 95 år.

Far: Sigurd (Randversson) Ring (~724 - 812)
Mor: Alfhild Gandolfsdotter (735 - 770)

Född: omkring 750 Uppsala 770?
Död: 845 Northumberland, England av pest.


Familj med Aslög (Kraka) Sigurdsdotter (~755 - 842)

Barn:
Sigurd "Ormöga" Ragnarsson (~795 - >866)
Björn (Ragnarsson) Järnsida på Munsö (~820 - >866)
Ålof Ragnarsdotter (~821 - >850)


Noteringar
Strax efter att den danske kungen Ragnar Lodbrok blivit änkeman, seglade han mot Norge och kastade ankar vid en gård kallad Spangered. På denna gård bodde det ett äldre par tillsammans med en mycket vacker flicka, Kraka (som egentligen inte var deras dotter). Kraka var vackrare än alla andra kvinnor och hade hår som silke och som räckte ända ner till marken. Kungens tjänstefolk gick till gården för att be om hjälp med att baka bröd. Den gamla bondhustrun, som själv hade för stela händer för att knåda deg, sade att hennes dotter kunde hjälpa dom när hon kom hem. När Kraka kom hem så kom hon överens med männen att hon skulle knåda degen och dom skulle grädda brödet. Men männen kunde inte hålla ögon ifrån Kraka, så de brände brödet. När männen återvände till båten med det brända brödet, så fick dom skäll, men dom förklarade sig med att flickan varit så vacker. Ragnar sade att hon inte på långa vägar kunde vara lika vacker som hans fru varit, men det hävdade männen. Ragnar tvivlade på sina män och sände därför andra män för att se, och om flickan var så fager som männen sade skulle de be henne komma till honom. Ragnar ville dock sätta hennes klokhet på prov och bad att männen skulle be henne komma:

- varken fastande eller mätt
- varken klädd eller oklädd
- varken ensam eller åtföljd av någon människa

Även dessa män tyckte att Kraka var otroligt vacker och bad henne sålunda besöka deras kung, vilket hon lovade att göra. För att uppfylla de tre kraven som Ragnar ställt gjorde hon följande:

- hon bet i en lök, vilket inte är mat, men det märks att hon inte fastar
- hon svepte ett fisknät om sig och lät sitt hår falla ner över
- hon lät en hund följa med henne

När Ragnar såg att hon verkligen var så vacker som det omtalats samt att hon även var mycket klok, i och med att hon klarat hans prov, blev han mycket förtjust. Han talade till henne med kärlek och slutligen följde Kraka med honom på hans resa hem och blev hans hustru och far till hans barn.

Var med om många storslagna äventyr. På det sista av dem, ett krigståg till Norhtumberland, tas han till fånga av den grymme kung Ella och dör i dennes ormgrop. Han sista ord är legendariska: "Grymta månne grisarna när de hör hur den gamle galten lider!". Och han fick rätt - hans söner tog en blodig hämnd. troligen höglagd på Vallsgärde utanför Uppsala. Möjligen kung över Sverige, Norge, Gårdarike (Ryssland), England och Skottland.
<< Startsida
Skapad av MinSläkt 3.4, Programmet tillhör: Fredrik Åhlander