Fogde, Kapten Claus Povelsson

Länsman i Tanum. Kapten i Norsk tjänst.

Far: Kronofogde Påvel (Nilsen) Nöring (1586 - >1670)
Mor: Wiveke (Clausdotter) Bäck (1605 - <1680)

Död: 1702 Uddevalla


Familj med Johanna Christensdotter

Barn:
Eskil Clausson (<1650 - )


Noteringar
Kapten i norsk tjänst. Länsman i Tanum. [NL] Död 1702 i Uddevalla.

Befallningsmannen Anders Juterbock haver låtit incitera förre länsmannen Clas Pålsson för det han låtit på väggen upphänga en gammal gumma på SANNÄS Börta Olsdotter benämd med handklovar.
Clas Pålsson svarade att denna kvinnan var angiven av hennes styvdotter Anna i RÄFSNÄS skulle gjort henne något ont, och han var något drucken då han detta göra lät. Beropade sig på vittnen som där hos voro, när detta skedde.
Clas Pålsson dömdes för saklöst folk han bundet hade, att böta till konungen efter den 17 kap. Manhelgebalken fem mark silver och förlikas med målsäganden.
Källa: Utdrag ur domböcker
Häxprocesserna i Bohuslän hade en kort blomstringsperiod 1670-74. I augusti 1669 meddelar regeringen i Stockholm brevledes guvernör Stake på Bohus att den förnummit "att trolldomsväsende och satans vidskepelse på någon ort" i Bohuslän blivit känd, och uppmanar guvernören att vidta åtgärder att "bringa det usla förförda folket på rätta och sanna vägen, till evig salighet och ifrån den vidskepliga förargelsen avstyra". [Gösta Framme, Vätte Härad, s. 164]

Ärvde 1680 efter sin mor 50 daler courant, en tunna och två sättingar skyld i Karleby, Tanums sn, som pantsatts till Påvel Nilsson av Jacob Andersson i Trätteland. KLÄTTA Sannäs 1672 [OD].

Gift med Johanna från Fyn [NL].
<< Startsida
Skapad av MinSläkt 3.4, Programmet tillhör: Fredrik Åhlander