Estrid (Svensdotter) av Danmark

Blev högst 78 år.

Far: Kung av Danmark Sven I Tveskägg (Haraldsson) (963 - 1014)
Mor: Gunhild Swietoslava av Polen (~970 - >1014)

Född: 996
Död: 1074-05-09


Familj med Jarl Ulf (Torkilsson) av Skåne (~993 - 1026)

Vigsel: 1015

Barn:
Asbjörn (Ulfsen) Sprakling (1019 - 1086)
Svend II Estridsson av Danmark och Skåne (~1019 - 1076)


Noteringar
I Norge regerade Olaf Haraldsson, eller Olaf digre, han som senare skulle bli känd som Olav den helige. Han var nära bundsförvant med Anund Jakob i Sverige, bl a var han gift med dennes syster. Dessa bägge samlade sig år 1026 till ett gemensamt anfall mot Knut den store vid Helge å. Resultatet av slaget var att Knut inte längre hade något att frukta från detta håll. Hur Estrids make,Ulf jarl, ställde sig i konflikten vet vi inte, men troligen såg Olav och Anund Jakob honom som en potentiell bundsförvant eftersom hans förhållande till Knut inte var vidare gott. Kort efter slaget ledde detta till att Ulf dräptes i Roskilde, naturligtvis på Knuts anstiftan. Som försoning för dråpet gav Knut sin syster Estrid, stora jordagods.
Estrid har en ganska sorglig historia själv. Hon var först gift med Rickard II, Emmas av Normandies bror, men blev förskjuten. När man långt senare tog upp hennes grav förstod man varför; hon var nämligen klumpigt byggd, vanskapt och hade utstående tänder. Eftersom hon var syster till en kung ansågs hon dock fortfarande vara ett gott gifte för Ulf jarl och med honom fick hon sonen Sven Estridsen.

Estridska ätten, den danska kungaätten 1047–1412. Den härstammade från Sven Tveskäggs dotter Estrid i hennes äktenskap med jarlen Ulf. Den sista regenten av denna ätt var drottning Margareta I.
<< Startsida
Skapad av MinSläkt 3.4, Programmet tillhör: Fredrik Åhlander